KALI TRIO – LOOM

Met het album “LOOM” van de Zwitserse experimentele jazzformatie ‘KALI Trio’ uit Zürich heb ik een plaat in handen gekregen waarop een muziekgenre wordt gebracht waar ik niet vaak mee te maken krijg en eigenlijk ook niet zo goed in thuis ben. Pianist Raphael Loher, gitarist Urs Müller en drummer Nicolas Stocker brengen op deze plaat vier jazzimprovisaties die als ‘psychedelische soundscapes’ zouden kunnen worden omschreven.

De eerste track “Shipol” is een elf en halve minuut durend epos waarin dit in 2015 opgerichte trio improviseert en experimenteert met piano, gitaar en percussie. Ook in het tweede nummer “Transitoriness” worden klassieke muziek, alternatieve rock en geïmproviseerde jazzklanken gedurende elf minuten subtiel in elkaar vermengd. De derde compositie “Dry Soul” is met zijn 8 minuten het kortste werk op het album “LOOM”. Het begint met ijle en mysterieuze klanken die onder de score van een thriller hadden kunnen gebruikt worden, maar net zo goed tijdens een stevige boswandeling etherisch door de hoofdtelefoon zouden kunnen weerklinken.

Tot slot brengt het ‘KALI Trio’ met “Folding Space” nog een kwartier muzikale improvisatie die gestaag evolueert van dromerige klanken tot een chaotische geluidskakofonie. Van klein en minimalistisch groeit dit nummer langzaamaan uit tot een krachtuitstralende compositie. Dit tweede album van het Zwitserse trio is echt wel enkel geschikt voor de hardcore liefhebbers van dit muziekgenre.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

bandcamp

Label: Ronin Rhythm Records